Carciofi alla giudia – friterede artiskokker

En utrolig klassiker fra den romerske jødiske ghetto.

Tid

30 min.

Klimapåvirkning

0.3 KG CO2 PR. PRS23% af daglig mad-relateret maxudledning

En utrolig klassiker fra den romerske jødiske ghetto.

I Rom serveres denne ret om vinteren og hen i foråret, hvor artiskokken er i sæson i Italien. Men de danske artiskokker er allerede i sæson fra juli måned, så du kan næsten lave denne ret hele året med friske artiskokker. Det fantastiske ved denne tilberedning er at den gør hele artiskokken spiselig, i modsætning til dampet artiskok har kun den nederste del af bladet spises foruden hjertet.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
4 stk.Artiskokker
*Det er vigtigt at det er unge artiskokker
1 stk.Citron
10 dl.Fritureolie
Del ingrediensliste

Vælg de rigtige artiskokker

Når du laver friterede artiskokker er det vigtigt at vælge de rigtige sorter. I Rom laves denne ret med en lokal sort der hedder cimaroli. Dens blade er violette, blødere, og friterede kan de spises hele. På billedet herunder kan du se eksempler på forskellige artiskoksorter. Hvis du ikke kan få de sydeuropæiske sorter kan bruge baby artiskokker.

 

Med læseretningen: Green globe (den mest almindelige danske sort - ikke velegnet til fritering), Baby Anzio, Violetta, Imperial Star

Varm olien op

Varm olien op i en flad gryde til ca. 150 °C. Husk at du kan filtrere, gemme og genbruge fritureolie.

Hvis du ikke har et termometer kan du teste temperaturen på olien ved at stikke et element ned i overflade. Olien skal simre svagt omkring elementet uden at ryge. Så er den omkring 150 grader.

Skær artiskokken til

Pil de yderste blade af blomsten, så artiskokken bliver rund, og du kommer ind til den hvide del.

Skær den øverste ¼ af toppen af blomsten, og kasser den del. Skær ligeledes rundt i kanten, så artiskokken bliver mere rund.

Skær det yderste grønne lag af stilken. Start nede fra stilken og op mod blomsten.

Fritér artiskokkerne første gang

Kom artiskokkerne i olien, og lad dem stege i ca. 7-8 min., indtil de bliver møre og gyldne, men ikke får for meget farve.

Tag artiskokkerne op, og lad dem afkøle med blomsten nedad. 

Fritér artiskokkerne anden gang

Varm olien op til 180 °C, og adskil bladene fra hinanden på artiskokblomsten.

Kom artiskokkerne tilbage i olien med blomsten nedad, så den kan få godt med farve.

Hvis du ikke har et termometer kan du teste temperaturen på olien ved at stikke et element ned i overflade. Olien skal simre voldsomt omkring elementet og ryge. Så er den cirka 180 grader.

Servering