Carciofi alla giudia – friterede artiskokker
En utrolig klassiker fra den romerske jødiske ghetto.

En utrolig klassiker fra den romerske jødiske ghetto.
Mængde | Ingrediens |
---|---|
4 stk. | Artiskokker *Det er vigtigt at det er unge artiskokker |
1 stk. | Citron |
10 dl. | Fritureolie |
Vælg de rigtige artiskokker
Når du laver friterede artiskokker er det vigtigt at vælge de rigtige sorter. I Rom laves denne ret med en lokal sort der hedder cimaroli. Dens blade er violette, blødere, og friterede kan de spises hele. På billedet herunder kan du se eksempler på forskellige artiskoksorter. Hvis du ikke kan få de sydeuropæiske sorter kan bruge baby artiskokker.

Varm olien op
Varm olien op i en flad gryde til ca. 150 °C. Husk at du kan filtrere, gemme og genbruge fritureolie.
Skær artiskokken til
Pil de yderste blade af blomsten, så artiskokken bliver rund, og du kommer ind til den hvide del.
Skær den øverste ¼ af toppen af blomsten, og kasser den del. Skær ligeledes rundt i kanten, så artiskokken bliver mere rund.
Skær det yderste grønne lag af stilken. Start nede fra stilken og op mod blomsten.
Fritér artiskokkerne første gang
Kom artiskokkerne i olien, og lad dem stege i ca. 7-8 min., indtil de bliver møre og gyldne, men ikke får for meget farve.
Tag artiskokkerne op, og lad dem afkøle med blomsten nedad.
Fritér artiskokkerne anden gang
Varm olien op til 180 °C, og adskil bladene fra hinanden på artiskokblomsten.
Kom artiskokkerne tilbage i olien med blomsten nedad, så den kan få godt med farve.
Servering
Krydr godt med salt, og server med både af citron og evt. en rørt ramsløgsmayonnaise eller en aqua faba hvis det skal holdes vegansk.
