Bønner i bouillon

I al sin enkelthed

Tid

90 min.

Klimapåvirkning

0.2 KG CO2 PR. PRS15% af daglig mad-relateret maxudledning

I al sin enkelthed

Dette er en af verdens smukkeste retter. Man kan lave den med mange forskellige bælgfrugter og få mange forskellige smagsmæssige og visuelle resultater. Denne opskrift er med limabønner, men den kan også laves med f.eks lollandske gråærter, hvis du ønsker et lokalt præg. Til opskriften bruger vi hønsebouillon til suppen. Men faktisk får kogevandet fra bønnerne en fantastisk animalsk smag, som i sig selv giver en fremragende suppe. Man kan også blande hønsebouillonen med bønnebouillonen 50/50.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
200 gr.Limabønner
*Eller andre tørrede bønner og ærter. Skal udblødes natten over.
1 bdt.Krydderurter
1 l.Hønsebouillon
1 stk.Citron
1 spsk.Olivenolie
Del ingrediensliste

Udblød bønnerne

Udblød bønnerne i rigeligt koldt vand natten over.

Kog bønnerne

Dræn bønnerne for vand, og skyl dem godt igennem. 

Kom dem i en gryde, og hæld vand i, indtil det dækker et stykke over bønnerne. 

Tilsæt krydderurterne, og få vandet op at simre i ca. 1-2 timer, indtil bønnerne er blevet møre, med et behageligt bid. 

Krydr vandet godt med salt. Vandet skal smages så meget til, som man gerne vil have bønnerne skal smage. 

Lad bønnerne afkøle i kogevandet, før kogevandet bliver sigtet fra. 

Ved først at salte vandet efter bønnerne har kogt undgår du at skindet på bønnerne rynker og revner.

Kog bouillonen

Hæld bouillonen i en gryde, og varm den op. Reducér den til en ønsket intensitet, og smag til med salt. 

Varm en pande op ved høj varme. Halvér citronen, og steg den i lidt olie på skæresiden, indtil den bliver branket på overfladen. Smag suppen til med den brankede citronsaft og olivenolie. 

Vi bruger hønsebouillon til suppen. Men faktisk får kogevandet fra bønnerne en fantastisk animalsk smag, som i sig selv giver en fremragende suppe. Man kan også blande hønsebouillonen med bønnebouillonen 50/50.

Servering

Tip: Hvis du har bønner eller ærter tilovers kan du lave en marinade af god olivenolie, krondild, citronskald og hvidløg og give det hele et opkog. Kom ærterne og marinaden i en skål og server som snack i stedet for oliven.