Palak paneer

Denne spinatbaserede karryret er både smuk, velsmagende og sund

Tid

45 min.

Klimapåvirkning

0.3 KG CO2 PR. PRS23% af daglig mad-relateret maxudledning

Denne spinatbaserede karryret er både smuk, velsmagende og sund

Paneer er en frisk og fast ost. Den bruges meget i og omkring Indien til at give struktur i curries og andre retter. Det er en fremragende vegetarisk måde at tilføre noget 'chewiness' i fraværet af kød. Det er faktisk nemt at lave men kan også købes af fin kvalitet i velassorterede supermarkeder. Kan man ikke skaffe det kan man i stedet bruge halloumi eller tofu. De anden del af navnet 'palak' til den smukke grønne puré af spinat som udgør sovsen i denne ret. Vores fortolkning af denne, oprindeligt indiske ret, er ikke autentisk, men inspireret af forskellige opskrifter vi har kunnet finde i indiske kogebøger.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
0.5 tsk.Chilipulver
0.5 tsk.Bukkehorn
0.5 tsk.Kardemomme
0.5 tsk.Spidskommen
*Krydderierne kan også ersattes med 1 spsk. garam masala
75 gr.Smør
1 spsk.Ingefær
3 stk.Hvidløgsfed
1 stk.Løg
300 gr.Spinat
2 stk.Chilier
*grønne
1 stk.Lime
4 dl.Basmatiris
100 gr.Paneer
*Man kan også bruge halloumi
Del ingrediensliste

Kog risene

Kog risene som du foretrækker at koge ris.

Vi plejer at skylle dem grundigt af 2-3 omgange, i en tykbundet gryde, hælde vand i til et fingerled over risene, koge i 10 minutter og hvile i 10 minutter. Er de til den fugtige side skal der lidt mindre vand i næste gang, har de sat sig fast eller virker rå, skal der lidt mere vand i næste gang. 

Steg løg og krydderier

Stød eller kværn krydderierne.

Hak løget og riv 1/3 af hvidløget og al ingefæren på den fine side af et rivejern.

Smelt 2/3 af smørret i en gryde, tilsæt halvdelen af krydderiblandingen og lad det riste et par minutter.

Tilsæt løget, hvidløget og ingefæren og lad det stege ydereligere 5 minutter ved jævnlig omrøring.

Lav spinatpureen

Kom spinaten i gryden, kom låg på og lad det dampe i ca. 5 minutter, indtil spinaten er helt mør.

Kom massen i en blender eller et højt glas (til stavblender) sammen med 1 dl vand, chilien og saften fra limen og kør det på høj hastighed, indtil det bliver til en homogen creme. Kom det tilbage i gryden. Smag det til med, salt peber og lidt sukker og varm det op med tern af paneer.

Topping og anretning

Kom resten af smørret i gryden med resten af hvidløget hvidløget og resten af krydderiblandingen. Varm det op, og lad det stege, indtil den kraftige duft af hvidløg aftager. Krydr med lidt salt.

Top Palak Paneeren med kryddersmørret og servér sammen med kogte ris.

Uhh og lav endelig dette dejlige Naanbrød til.