Gule ærter

Bælgfrugter fra fortiden

Tid

90 min.

Klimapåvirkning

0.2 KG CO2 PR. PRS15% af daglig mad-relateret maxudledning

Bælgfrugter fra fortiden

En dyb og overraskende ret, der af en eller anden grund er gået i glemmebogen.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
1 stk.Gulerod
1 stk.Porre
2 stk.Hvidløgsfed
1 stk.Frisk gurkemeje
*eller 1 tsk gurkemejepulver
2 dl.Flækærter, tørrede
2 spsk.Svinefedt
*eller andefedt eller bare smør
0.5 l.Hønsebouillon
*eller grøntsagsbouillon
1 dl.Hvidvin
*Tør
5 kvisteFrisk timian
0.5 spsk.Peberkorn
4 stk.Laurbærblade
Del ingrediensliste

Suppen

Hak gulerod, den hvide del af porren og hvidløget fint.

Smelt fedtet i en stor gryde ved middelhøj varme. Steg de hakkede grøntsager ved middel varme i ca. 5 minutter under jævnlig omrøring, indtil de bliver gyldne.

Riv gurkemejen på den fine side af et rivejern ned i gryden med grøntsagerne.

Tilsæt flækærterne, hvidvinen, timianen, peberkornene og laurbærbladene.

Hæld vand i gryden, indtil det dækker ca. 2 cm over fyldet.

Lad retten simre med låg på i 1 time. Rør rundt undervejs, så det ikke brænder i bunden.

Suppen er færdig, når flækærterne er helt udkogte og har tyknet suppen lidt. Suppen skal ikke være for grødet, så tilsæt evt. lidt vand, til den får den ønskede konsistens – vi foretrækker suppen relativt flydende.

Servering

Fordel suppen i dybe tallerkener, og top med ønsket tilbehør.

Serveres med syltede rødbeder, grov sennep, brøndkarse, smørristet rugbrød og sprødstegt pancetta eller bacontern.