Gule ærter
Bælgfrugter fra fortiden

Bælgfrugter fra fortiden
Kategorier:
Mængde | Ingrediens |
---|---|
1 stk. | Gulerod |
1 stk. | Porre |
2 stk. | Hvidløgsfed |
1 stk. | Frisk gurkemeje *eller 1 tsk gurkemejepulver |
2 dl. | Flækærter, tørrede |
2 spsk. | Svinefedt *eller andefedt eller bare smør |
0.5 l. | Hønsebouillon *eller grøntsagsbouillon |
1 dl. | Hvidvin *Tør |
5 kviste | Frisk timian |
0.5 spsk. | Peberkorn |
4 stk. | Laurbærblade |
Suppen
Hak gulerod, den hvide del af porren og hvidløget fint.
Smelt fedtet i en stor gryde ved middelhøj varme. Steg de hakkede grøntsager ved middel varme i ca. 5 minutter under jævnlig omrøring, indtil de bliver gyldne.
Riv gurkemejen på den fine side af et rivejern ned i gryden med grøntsagerne.
Tilsæt flækærterne, hvidvinen, timianen, peberkornene og laurbærbladene.
Hæld vand i gryden, indtil det dækker ca. 2 cm over fyldet.
Lad retten simre med låg på i 1 time. Rør rundt undervejs, så det ikke brænder i bunden.
Suppen er færdig, når flækærterne er helt udkogte og har tyknet suppen lidt. Suppen skal ikke være for grødet, så tilsæt evt. lidt vand, til den får den ønskede konsistens – vi foretrækker suppen relativt flydende.
Servering
Fordel suppen i dybe tallerkener, og top med ønsket tilbehør.
Serveres med syltede rødbeder, grov sennep, brøndkarse, smørristet rugbrød og sprødstegt pancetta eller bacontern.

Klimavenlige hverdagretter med lavt CO2-aftryk og kort tilberedningstid.

Østershat au poivre
