Dumplings med tørrede rejer og chili ponzu

ravioli cinesi

Tid

30 min.

Klimapåvirkning

0.2 KG CO2 PR. PRS11% af daglig mad-relateret maxudledning

ravioli cinesi

Når man rejser til fremmede lande med andre madkulturer eller bare læser kogebøger med mad fra andre lande, opdager man indimellem slående ligheder mellem retter fra vidt forskellige kulinariske traditioner. Tænk fx på ligheden mellem wontons og ravioli. På kinesiske restauranter i Italien kaldes wontons ofte for ravioli cinesi. I menukortene på italienske restauranter i Hong Kong kan man finde ‘Italian wontons’. Nogle gange skyldes disse sammenhænge tilfældigheder, mens de andre gange kan spores tilbage til et fælles fortilfælde. I tilfældet med wontons, dumplings, gyoza, ravioli, tortelini osv. mener nogle forskere at kunne spore dem alle tilbage til Mellemøsten, hvor man efter sigende første gang fandt på at klemme en tynd dej om en fars og tilberede den med varme. Herfra skulle den have spredt sig til Europa og Asien. Disse kinesiske dumplings er lavet med færdiglavede ‘wontonsheets’, der købes på frost i de fleste asiatiske købmænd. Tag gerne pakken ud af fryseren dagen før, du skal bruge dem.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
50 gr.Risnudler
1 spsk.Tørrede rejer
1 stk.Forårsløg
2 stk.Hvidløgsfed
0.5 stk.Spidskål
1 stk.Løg
1 stk.Gulerod
1 tsk.Ingefær
100 gr.Champignon
1 spsk.Majsmel
2 spsk.Soyasauce
1 spsk.Fiskesauce
2 stk.Æg
30 stk.Dumplingpandekager
2 spsk.Riseddike
2 spsk.Soyasauce
1 tsk.Sesamolie
2 spsk.Crispy chili olie
Del ingrediensliste

Dumplings

Kog nudlerne i ca. 5 minutter. De skal koges ud, så de falder fra hinanden. Drænes i en sigte, og skyl dem under koldt vand. Hak dem efterfølgende fint.

Rist rejerne på en tør pande ved middel varme i ca. 5 minutter ved jævnlig omrøring. Mort eller hak dem fint efterfølgende, og overfør til en stor skål.

Hak forårsløget, hvidløget, spidskålen, løget, guleroden, ingefæren og champignonerne fint, og overfør det til skålen sammen med de hakkede nudler, æg, majsmelen, soyasaucen og fiskesaucen.

Gør et fad klar med et fugtigt klæde, og fyld en lille skål med koldt vand.

Spred gyozaarkene ud på bordpladen, og fordel fyldet i midten af arkene. Dup vandet rundt om fyldet, luk dumplingsne godt til, så der er så lidt luft i dem som muligt. Overfør til fadet under klædet, så de ikke udtørrer.

Sæt en stor gryde med vand over at koge.

Kog dumplingerne i et par omgange i ca. 2-3 minutter, indtil de flyder op. Overfør til et fad med en hulske.

PONZUEN

Bland ingredienserne sammen i en skål.

SERVERING

Fordel ponzuen i dybe tallerkener og de varme dumplings henover.

Kogte ris og salat med umamidressing.