Selleritzel – klimavenlig wienerschnitzel

Vores bud på en "Gateway klima-ret"

Tid

120 min.

Klimapåvirkning

0.5 KG CO2 PR. PRS38% af daglig mad-relateret maxudledning

Vores bud på en "Gateway klima-ret"

Flere kødretter skal erstattes med grønne retter. Her er et bud på en grøn ret der stadig har alle de elementer vi kender og elsker: Paneringen, smørsovsen, ansjoserne. Men vi har skiftet det mest klima skadelige element ud. Det er vores bud på en gateway-vegetarret til de allermest klimaskeptiske - eller bare til dig der elsker schnitzel. Vi har lavet denne opskrift ifbm. et samarbejde med Space10 (https://space10.com) hvor vi udforsker forskellige veje til en grønnere kost.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
1 stk.Knoldselleri
100 gr.Brun miso
*Kan udelades
2 stk.Æg
100 gr.Hvedemel
100 gr.Rasp
6 dl.Fritureolie
*Kan genbruges
450 gr.Smør
2 spsk.Eddike
2 tsk.Sukker
1 stk.Løg
2 kg.Bagekartofler
2 stk.Hvidløgsfed
8 stk.Ansjosfileter
4 spsk.Kapers
1 stk.Vild peberrod
*Eller alm. peberrod
800 gr.Grønne ærter
*Frosne kan bruges
1 stk.Citron
Del ingrediensliste

Perfekte ovnkartofler

Sæt ovnen på 225 grader varmluft.

Skær kartoflerne i rustikke stykker og spred ud på et stort ildfast fad, hvor kartoflerne ikke ligger i ovenpå hinanden. 

Riv hvidløget henover og kom i kartoflerne sammen med olien og oreganoen. 

Krydr med salt og vend det hele godt rundt. Bages i ovnen i ca. 15 min. under jævnlig omrøring. Skru ned for varmen til 180 grader og bag yderligere ca. 30 minutter, indtil kartoflerne har fået godt med farve og er begyndt at “rynke”.

Brunet smørsovs

Kom smørret i en stor kasserolle (smørret bruser meget op) og varm op ved middel varme.

Lad smørret smelte og brune under jævnlig omrøring.

Sluk for blusset og hak løget fint.

Kom løget i smørret og lad det blive blødt.

Smag smørret til med salt, sukker og eddike. Den skal smages til ligesom man vil gøre med en vinaigrette.

Selleritzel

Sæt ovnen på 200 grader varmluft

Skyl sellerien og skrub den grundigt – især ved dens rødder

Læg sellerien på et ark sølvpapir. Dæk det med olie på hele overfladen og krydr det godt med salt.

Pak sellerien helt ind i sølvpapiret, så der ikke er nogen huller ind til sellerien.

Bag sellerien i ca. 45-60 minutter, indtil sellerien er mør, når man presser let på det. Det skal føles ligesom en moden avocado.

Lad sellerien afkøle i mindst 1 time før videre brug.

Skær sellerien i tynde skiver og varm olien op ved middelhøj varme i en gryde, hvor der er plads til at skiverne kan steges. Olien skal være ca. 160-170 grader varm.

Gør miso, mel og rasp klar i hver deres tallerkener. Rør æggene homogene i en dyb tallerken.

Rør lidt vand i misoen, så man kan pensle den på selleriskiverne.

Vend efterfølgende sellerien i melen  -> æggemassen -> raspen.

Fritér skiverne, indtil de har fået en flot brun overflade, overfør efterfølgende til en tallerken med fedtsugende papir og krydr med salt.

Dreng og ærter

Riv peberroden på den grove side af et rivejern.

Dræn ansjoserne og kapers for olie og vand og anret i en skål sammen med peberroden.

Kom ærterne i en gryde med lidt vand i bunden. 

Kom låg på gryden og varm op ved middelhøj varme i ca. 5 minutter.

Når ærterne er tøet op tilsættes smørret. Rør godt rundt, indtil smørret begynder at “coate” ærterne.

Smages til med salt, peber og citronsaft.

Anretning

Servér selleritzlen sammen med kartoflerne, ærterne, “dreng” og hæld smørsovsen henover.