Cacio e pepe på smørbønner

Smørbønner afgiver stivelse når de koges og kan derfor bruges på samme måde som pasta til en cremet cacio e pepe

Tid

30 min.

Klimapåvirkning

0.3 KG CO2 PR. PRS20% af daglig mad-relateret maxudledning

Smørbønner afgiver stivelse når de koges og kan derfor bruges på samme måde som pasta til en cremet cacio e pepe

Du kan godt nøjes med at lave selve bønneretten, men vi synes de syrlige søde tomater og den sprøde rasp komplimenterer retten fuldstændig perfekt.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
100 gr.Hvide bønner
*El. 240 g fra dåse
25 gr.Pecorino
50 gr.Smør
4 stk.Tomater
50 gr.Spinat
3 spsk.Rasp
4 stk.Timiankviste
1 stk.Hvidløgsfed
Del ingrediensliste

Udblød bønnerne natten over

Hvis der bruges tørrede bønner, skal de udblødes i rigeligt koldt vand natten over.

Kog bønnerne i nyt vand i ca. en time, hvor vandet kun simrer. Tilsæt gerne lidt krydderier, som fx. laurbærblade, løg eller hvidløg.

Når bønnerne er kogt færdig, skal de være helt møre. Krydr bønnerne i vandet godt med salt og lad dem hvile i kogevandet, indtil ca. 5 minutter før brug.

Hvis du sætter bønnerne i vand om morgenen kan du også godt lige nå det til aftensmaden.

Rist raspen

Forvarm ovnen ved 140 grader varmluft. Skyl timianen, afdryp for vand, og fjern bladene fra stilkene. Pil hvidløget, og riv det på den fine side af et rivejern. Dæk en bageplade med bagepapir, og bland raspen, hvidløget, timianen, et godt skvæt olie og salt hen over. Spred det godt ud på bagepladen, og bag i ca. 5-10 minutter, indtil raspen er blevet gylden. Rør rundt i raspen undervejs.

Tilbered grøntsagerne

Varm en pande op ved høj varme. Halver tomaterne. Når panden er rygende varm, steges spinaten i lidt olie i ca. 30 sekunder, indtil det falder lidt sammen. Tag spinaten af panden, og steg tomaterne med skæresiden nedad, indtil de bliver brankede i overfladen. Lige før servering krydres tomaterne og spinaten med salt og peber.

Varm bønnerne op

Hæld kogevand fra bønnerne (gem kogevandet), så der stadig er nok til, at det lige dækker bunden af gryden med bønnerne. Varm bønnerne op til kogepunktet, så bønnerne er helt gennemvarme.

Lav saucen

Tag gryden af varmen, tilsæt smørret, og riv osten i bønnerne. Rør det godt rundt i et par minutter, indtil væden bliver cremet. Cremen må gerne være lidt grynet, så længe osten ikke skiller og klistrer fast til røreskeen. Hæld eventuelt lidt mere kogevand i, hvis sovsen bliver for tyk. Tilsæt mere smør, hvis den er for tynd. Smages til med salt og peber.

Anretning

Fordel bønnerne i dybe tallerkener, og anret raspen, tomaterne og spinaten hen over.