Græskargratin
En sprød og cremet vinterret
En sprød og cremet vinterret
Kategorier:
Mængde | Ingrediens |
---|---|
1 stk. | Hokkaido græskar *Eller butternut |
4 tsk. | Røget paprika |
0.5 dl. | Olivenolie |
0.5 dl. | Rasp |
50 gr. | Smør |
10 stk. | Timiankviste *Eller rørret timian |
1 stk. | Løg |
2 stk. | Hvidløgsfed |
2.5 dl. | Piskefløde |
1 dl. | Hvidvin |
0.5 tsk. | Muskatnød *stødt |
Bag græskarret
Forvarm ovnen til 200 °C varmluft. Dæk en bradepande med bagepapir.
Skær græskarret i 3 cm tykke både, overfør til bagepladen, og vend det godt rundt med olien og paprikaen, og krydr med salt. 3 Bag græskarret i ca. 20 minutter, indtil det har fået en jævn gylden overflade.
Rist raspen
Kom halvdelen af smørret i en pande, og sæt over middel varme.
Når smørret begynder at bruse lidt op, tilføres raspen, som ristes under omrøring i ca. 4-5 minutter, indtil det er blevet mørkt gyldent.
Pluk timianbladene i, imens raspen steges. Overfør raspen til en tallerken.
Rør sovsen
Hak løget og hvidløget fint.
Smelt resten af smørret i en pande, der kan tåle at komme i ovnen, ved middel varme.
Steg løget og hvidløget under omrøring, indtil de bliver gyldne og gennemsigtige.
Hæld hvidvinen og fløden i panden, og lad det reducere i ca. 5 minutter til ca. 3/4.
Sluk for varmen, og smag til med salt og peber.
Bag gratin'en
Forvarm ovnen til 200 °C uden varmluft med overvarme.
Læg de bagte stykker græskar i panden, top med raspen, og riv muskatnødden henover.
Bag retten i ca. 15-20 minutter, indtil overfladen af retten har fået en gylden overflade.
Spis f.eks retten med en panzannella
Retter der kræver lidt ekstra tid, måske nogle specielle ingredienser og måske koster lidt mere på klimakontoen.