Græskargratin

En sprød og cremet vinterret

Tid

60 min.

Klimapåvirkning

0.5 KG CO2 PR. PRS38% af daglig mad-relateret maxudledning

En sprød og cremet vinterret

Du kan bruge fremgangsmåden til denne gratin med andre grøntsager end græskar. F.eks spidskål, fennikel eller knoldselleri. Men den er særlig flot med hokkaido-græskarrets både som tilsammen kan skabe en spiral-form.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
1 stk.Hokkaido græskar
*Eller butternut
4 tsk.Røget paprika
0.5 dl.Olivenolie
0.5 dl.Rasp
50 gr.Smør
10 stk.Timiankviste
*Eller rørret timian
1 stk.Løg
2 stk.Hvidløgsfed
2.5 dl.Piskefløde
1 dl.Hvidvin
0.5 tsk.Muskatnød
*stødt
Del ingrediensliste

Bag græskarret

Forvarm ovnen til 200 °C varmluft. Dæk en bradepande med bagepapir.

Skær græskarret i 3 cm tykke både, overfør til bagepladen, og vend det godt rundt med olien og paprikaen, og krydr med salt. 3 Bag græskarret i ca. 20 minutter, indtil det har fået en jævn gylden overflade.

Rist raspen

Kom halvdelen af smørret i en pande, og sæt over middel varme.
Når smørret begynder at bruse lidt op, tilføres raspen, som ris­tes under omrøring i ca. 4-5 minutter, indtil det er blevet mørkt gyldent.
Pluk timianbladene i, imens raspen steges. Overfør raspen til en tallerken.

Raspen kommer til at klumpe lidt sammen. Det er meningen og er med til at give den færdige ret en dejlig sprød struktur.

Rør sovsen

Hak løget og hvidløget fint.
Smelt resten af smørret i en pande, der kan tåle at komme i ovnen, ved middel varme.
Steg løget og hvidløget under omrøring, indtil de bliver gyldne og gennemsigtige.
Hæld hvidvinen og fløden i panden, og lad det reducere i ca. 5 minutter til ca. 3/4.
Sluk for varmen, og smag til med salt og peber.

Bag gratin'en

Forvarm ovnen til 200 °C uden varmluft med overvarme.
Læg de bagte stykker græskar i panden, top med raspen, og riv muskatnødden henover.
Bag retten i ca. 15-­20 minutter, indtil overfladen af retten har fået en gylden overflade.

Spis f.eks retten med en panzannella