Henkogte tomater

At putte sommeren på glas

Tid

3 t.

Klimapåvirkning

0.1 KG CO2 PR. PRS7% af daglig mad-relateret maxudledning

At putte sommeren på glas

I starten af Napoleonskrigene (1803-1815) udlovede den franske stat en præmie på 12.000 franc til den, der kunne fremvise en billig metode til langtidsopbevaring af store mængder fødevarer. Den vandt Nicolas Appert i 1810, som havde fundet på at placere fisk i glaskrukker og koge fiskene direkte i krukken. Metoden virker fordi mikroorganismerne dræbes ved den høje temperatur og ved den efterfølgende afkøling indtræder et undertryk, og beholderen lukkes hermetisk. Det forhindrer udviklingen af nye mikroorganismer.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
500 gr.Tomater
*Eller den mængde der passer til sine syltetøjsglas
1 bdt.Krydderurter
0.5 dl.Olivenolie
Del ingrediensliste

Opskrift

Kom tomaterne i spilkogende vand i ca. 30 sekunder, og overfør efterfølgende til en balje med koldt vand. Når tomaterne er af­kølet, hældes vandet fra, og skrællen pilles af.
Vend tomaterne med olivenolie, salt og evt. krydderurter. Kom tomaterne i syltetøjsglas, fyld dem 4/5 op, og dæk dem med vand. Kom låget løst på, og overfør glassene til en stor flad gryde. Hæld vand i gryden, indtil det dækker ca. halvvejs op ad glasset. Få vandet op at simre, og lad tomaterne tilberede i 3 timer. Sluk for varmen, og skru lågene godt på.

Tomaterne skal opbevares køligt og mørkt. F.eks i et viktualieskab - eller rum. De kan selvfølgelig også opbevares i køleskabet men de optager hurtigt meget plads. Tomaterne holder sig som regel i månedsvis. Brug dem til en nem pastaret eller spis dem som tilbehør til burrata.