Kogning af nye kartofler

Sådan får du perfekte faste og cremede nye kartofler

Tid

20 min.

Klimapåvirkning

0.1 KG CO2 PR. PRS6% af daglig mad-relateret maxudledning

Sådan får du perfekte faste og cremede nye kartofler

Hvis ikke kartofler var så billige at producere ville det være en af verdens mest eftertragtede delikatesser. Denne opskrift lærer dig en enkel og skudsikker tilberedningsmetode til nyefaste og cremede kartofler.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
1000 gr.Kartofler
Del ingrediensliste

Vælg de rette sorter

Kartoflen er den mest banale af alle grøntsager og samtidig den mest utrolige. Det vigtiste, der er at fortælle om kartoflen, er, at det slet ikke giver mening at tale om en kartoffel som én enkelt grøntsag. Der findes omkring 200 forskellige kartoffelsorter, og de har alle deres unikke struktur og smag.

Der findes kartoffelsorter, som egner sig godt til at blive høstet om sommeren fra omkring maj måned og spises med det samme. Det er dem, vi kender og elsker som nye kartofler. Det er fx sorter som Solist, Annabelle, Elfe og Marabel. Så er der sorter som Belana og Allians, der høstes sidst på sommeren og kommes i store trækasser, hvori de opbevares mørkt og køligt i månedsvis, inden de frigives. Der er ikke mange, som ved det, men disse vinterkartofler er en stor delikatesse. De har en flot mørkegul farve, en dyb og intens smag og en lækker cremet struktur. Kartofler er derfor et kulinarisk højdepunkt det meste af året og ikke kun om sommeren.

Skrub kartoflerne

Kom de nyopgravede kartofler i en spand med vand og skrub dem grundigt med en stiv børste, udendørs, hvis du er så heldig at have adgang til en have. Skær kartoflerne til i størrelse, så de er lige store.

Kogning af kartoflerne

De glatte gule kartofler kommes i en gryde med vand og rigeligt salt samt de urter, man nu har ved hånden, fx hvidløg med skræl, løgkarse, dild eller løvstikke. Når vandet simrer, sættes en timer på 10 minutter. Stik en kniv i en kartoffel. Den skal glide nemt igennem, og kun lige give modstand omkring midten. Tag gryden af blusset, og lad kartoflerne hvile i det varme vand i yderligere 5 minutter. Spis de kogte kartofler med koldt smør, mayonnaise eller en smørbaseret sauce. 

Hvis kartoflerne er meget små kan intervallerne justeres til henholdsvis 8 og 4 minutter.