Horiatiki – græsk salat

Sensommeren gør sig til

Tid

20 min.

Klimapåvirkning

0.3 KG CO2 PR. PRS24% af daglig mad-relateret maxudledning

Sensommeren gør sig til

Udenfor Grækenland kender vi denne aromatiske salat som græsk salat. I Grækenland kaldes den Horiatiki som en hurtig Google søgning tyder på betyder landsby-salat. Men som mange andre klassiske retter er denne rets oprindelse ikke så romantisk som dens græske navn antyder. Der findes i hvert fald en historie om at den blev opfundet på Athenske turistrestauranter fordi prisen på en almindelig tomat-agurk salat var kontrolleret af den græske regering. Tilføjelsen af feta gav restauranterne lov til at hæve prisen og tjene på den stigende turisme. Det er en salat som er hypersensitiv overfor råvarekvalitet. Det gælder både tomater, oliven, fetaosten og olivenolien. Derfor er den perfekt at lave i den danske sensommer hvor de anvendte grøntsager er bedst herhjemme eller tidligere på sommeren med importerede sydeuropæisk grønt. Den kan fint udgøre et frokostmåltid i sig selv med en skive ristet brød til. Vores fortolkning af opskriften er ikke autentisk men inspireret af den originale græske opskrift.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
1 stk.Rødløg
400 gr.Tomater
1 stk.Agurk
1 stk.Grøn peberfrugt
2 stk.Oreganokviste
*Eller tørret oregano
50 gr.Sorte oliven
*Helst uden sten
0.5 dl.Olivenolie
1 stk.Citron
100 gr.Feta
Del ingrediensliste

Udvand løgene

Skær løgene i tynde skiver, overfør til en skål med vand, og lad dem trække, så det udvander den skarpe løgsmag.

Lad dem trække cirka 10 minutter

Saml resten af salaten

Skær tomaterne og agurken i tykke skiver og peberfrugten i tynde skiver, og overfør til en stor skål.

Pluk bladene fra oreganoen ned i skålen sammen med olive­nene.

Tilsæt løget, og rør det godt rundt med et godt skvæt oliven­olie, citronsaft, salt og peber.

Overfør salaten til et fad, og anret tynde skiver af feta henover.