Ragù med tomater, linser og chorizo

Velsmagende blasfemi

Tid

60 min.

Klimapåvirkning

0.7 KG CO2 PR. PRS50% af daglig mad-relateret maxudledning

Velsmagende blasfemi

Denne ret har en dyb tilfredsstillende velsmag, som kommer fra braiseringen af soffritto (nænsomt stegte løg, gulerødder og bladselleri), tomater, rødvin og ikke mindst den fede og stærke chorizopølse. Det er en ret, som er lavet med udgangspunkt i spaghetti bolognese, som vi i Danmark kalder den ret, der i sig selv baserer sig på den italienske ret ragù alla bolognese. Det er altså en opskrift, der er en fortolkning af en fortolkning, og således giver det måske slet ikke mening at skrive om ophavet, men da det er en lidt interessant historie, kommer den her alligevel. Ragù alla bolognese er en ret, der kan dateres cirka 150 år tilbage til byen Bologna, der er hovedstad i den italienske region Emilia-Romagna. Det er en ret lavet på soffritto, langtidsbraiseret oksekød og fedt, svinekød, hvidvin og mælk. Den serveres med flade pastatyper som tagliatelle, som den blandes sammen med inden servering. Den ret, vi i Danmark kender som spaghetti bolognese, og som er blevet en af de mest populære retter i verden, er en ret, som er baseret på tomatsauce tilsat hakket oksekød og serveret oven på eller ved siden af runde pastatyper som spaghetti. Det er en ret, som tilskrives Italien, men som de fleste italienere ikke kan genkende. Men det betyder ikke, at det er en dårlig ret. Faktisk minder den om en anden italiensk ret kaldet ragù alla napoletana, som laves på tomatsauce og med rødvin. Der vil selvfølgelig være nogle, som mener, at denne opskrift og alle andre fortolkninger er det rene blasfemi. Men i sidste ende er alle retter fortolkninger og udviklinger af noget tidligere, og rigtig meget af den mad, vi kender som autentisk lokal quisine, har i sin tid været blasfemiske versioner.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
100 gr.Anicialinser
*Eller beluga
1 stk.Løg
4 stk.Bladselleristængeler
2 stk.Gulerødder
4 stk.Hvidløgsfed
80 gr.Chorizo
*røget
2 dl.Rødvin
1 dåseFlåede tomater
4 spsk.Tomatpure
1 bdt.Krydderurter
300 gr.Pasta
50 gr.Parmesanost
Del ingrediensliste

Kog linserne

Kom linserne i en kasserolle med rigeligt vand og et godt skud salt. Lad linserne koge stille og roligt under låg, til de er møre – ca. 15 min. 

Hak grøntsagerne

Hak løget, bladsellerien, gulerødderne og hvidløget groft. 

Steg chorizoen

Skær chorizoen i små tern, og overfør til en gryde med lidt olie. Lad det stege, indtil det smider sit fedt og får lidt farve. 

Tilsæt grøntsagerne

Tilsæt de hakkede grøntsager, og steg dem under omrøring i ca. 10 minutter, indtil de bliver gennemsigtige. 

Færdiggør saucen

Tilsæt rødvinen, tomatpuréen, flåede tomater, suppeurterne og de kogte linser (drænet for kogevand). Lad det simre i 20 minutter. Smag saucen til med salt og peber. 

Kog pastaen og server