Som Tam – Papayasalat

Som Tam er Thailands, hvis ikke verdens, bedste salat.

► Afspil Video

Tid

40 min.

Klimapåvirkning

0.2 KG CO2 PR. PRS13% af daglig mad-relateret maxudledning

Som Tam er Thailands, hvis ikke verdens, bedste salat.

Spørg efter papaya der ikke er transporteret hertil med fly eller brug glaskål og courgette i stedet.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
1 spsk.Tørrede rejer
0.5 tsk.Rejepasta
2 spsk.Palmesukker
*Eller alm. sukker
1 stk.Lime
3 stk.Hvidløgsfed
1 stk.Lille rød thaichili
0.5 stk.Squash
400 gr.Grøn papaya
*Ca. 1/4 papaya pr. person. Kan erstattes med glaskål eller courgette (uden kernehuset)
2 spsk.Saltede Peanuts
*Kan udelades
1 spsk.Tamarinde
*Kan erstattes med limesaft
5 stk.Cherrytomater
*Kan udelades
1 spsk.Fiskesauce
Del ingrediensliste

Trin 1

Kom de tørrede rejer i morteren med lidt vand og mort det sammen med rejepastaen.

Trin 2

Nødderne ristes på en tør pande over middel varme, indtil de bliver gyldenbrune i overfladen. Tag dem af varmen og gem til senere.

Trin 3

Skræl papayaen, pil hvidløget og skyl courgetten, limen, chilien og tomaterne.

Halvér hvidløget og tomaterne, skær halvdelen af limefrugten i både.

Trin 4

Flæk papayaen og courgetten og kassér kernehusene med en ske.

Trin 5

Skær papayaen, chilien og courgetten i tynde strimler.

Det nemmeste er at bruge et mandolinjern, til at skære på den lange led og efterfølgende på den tværgående led.

Alternativt kan man hakke papayaen og courgetten i hånden ved at hakke dybt ned i frugten og efterfølgende skære langs med den i den tværgående retning.

Trin 6

Blødgør sukkeret i 1 tsk. kogende vand i en morter. Tilsæt chilien og hvidløget og slå lidt på det, indtil det bliver en grov mos.

Tilsæt rejepastaen og limebådene, og slå lidt videre, så de frigiver smag. Tilsæt papayaen og courgetten. Mort så det hele får et par slag, imens der røres rundt med en ske, og pres det resterende limesaft i sammen med fiskesaucen og tamarinden. Rør godt rundt.

Trin 7

Lige før servering, tilsættes nødderne og tomaterne der mortes lidt, evt. før retten smages til med lidt ekstra limesaft eller fiskesauce. Anrettes i et fad.