Svampe Laab

Revet portobello er bedre end nogen plantefars du kan finde i butikkerne

Tid

45 min.

Klimapåvirkning

0.2 KG CO2 PR. PRS14% af daglig mad-relateret maxudledning

Revet portobello er bedre end nogen plantefars du kan finde i butikkerne

‘Laab’ eller ‘larb’ alt efter hvordan man staver Det laotiske navn for denne nationalret er en genial ret til gæster fordi alle elementerne kan forberedes på forhånd og blandes sammen i sidste øjeblik. Traditionelt set ville husmødrene forberede alle ingredienserne mens den endelige sammenblanding blev foretaget af familiens overhoved, da det blev set som en særlig ære. Autentiske versioner inkluderer mange forskellige typer kød, f.eks fisk, men også svinekød, and eller svampe. Den her version er med svampe og hvis du udelader fiskesaucen er den vegetarisk. Brug evt. en vegetarisk garum i stedet eller udelad det helt. Link i story.

Mængde

-+Personer
Mængde Ingrediens
1 stk.Rødløg
1 spsk.Hvedemel
0.5 dl.Jasminris
0.5 spsk.Korianderfrø
1 stk.Stjerneanis
0.5 stk.Kanelstang
0.5 bdt.Koriander
0.5 bdt.Mynte
2 stk.Limeblade
*(fra frost, ikke de tørrede). Kan udelades
200 gr.portobellosvampe
1 stk.Hvidløgsfed
1 tsk.Tørrede chiliflager
*(doser efter din egen chilitolerance)
0.5 tsk.Sukker
3 spsk.Fiskesauce
*Cirka, skal smages til
2 stk.Lime
*Cirka, skal smages til
Del ingrediensliste

Vend løgene i melet

Varm en pande op med olie ved middelhøj varme. Halver løget, skær det i tynde skiver, og vend halvdelen af det i melet. Resten gemmes til servering.

Fritér løgene

Når olien er varm (olien skal være ca. 160 grader varm – test temperaturen på olien med et enkelt stykke løg; der skal samle sig bobler rundt om løget, men det må heller ikke brune for hurtigt), tilsættes de melvendte løg under let omrøring i ca. 2 minutter, indtil det har fået en gylden farve. Læg dem på en tallerken med fedtsugende papir, og krydr med salt.

Steg risene

Varm en pande op ved middelhøj varme. Hæld jasminrisen i, og rist dem, indtil de er gyldne i overfladen. Rist efterfølgende alle de tørrede krydderier sammen med undtagelse af chilien i 1 minut, indtil de begynder at dufte kraftigt.

Mort risene

Kom de ristede ris i en morter eller kaffekværn, og blend, indtil det bliver til groft mel. Hæld det i en skål.

Riv svampene

Pluk bladene fra myntestilken, og hak korianderen, inklusive stilke, groft. Riv svampene på den grove side af et rivejern, og hæld det på en stor pande eller i en gryde.

Steg svampene

Hæld 2 spsk. olie i panden, og steg svampene ved middelhøj varme under omrøring. Undervejs hakkes hvidløget i tynde skiver og tilsættes sammen med chiliflager og sukker. Fortsæt med at stege, indtil væden fra svampene er fordampet. Hæld blandingen i en stor skål.

Bland og smag til

Kom krydderier, urter, fintstrimlede limeblade, de friske hakkede løg, samt halvdelen af de sprøde løg og halvdelen af rismelet på panden. Vend det godt rundt, og smag til med fiskesauce og limesaft.

Server retten

Anret på et stort fad, og top med resten af de ristede ris og løg.

 

Server f.eks sammen med skiver af agurk og spidskålsblade samt eventuelt kogte ris.

 

Pssst: Vi har også lavet en klassisk version af denne ret med svinekød.